roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

24 Ocak 2012 Salı

Büyük Anlatıların Sinemacısı Theo Angelopoulos Öldü

Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden Theo Angelopoulos, Atina'da geçirdiği trafik kazasının ardından yaşamını yitirdi.


Sinema tarihine Ulis'in Bakışı, Sonsuzluk ve Birgün, Kumpanya, Leyleğin Geciken Adımı, Arıcı ve Puslu Manzaralar gibi başyapıtlar armağan etmiş 77 yaşındaki Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, Pire Drapetsona otoyolunda kurulmuş film setinde bir motosikletin çarpması sonucu ağır yaralandı.Ambulansla Faliro'daki bir hastaneye götürülen ve yoğun bakıma alınan ünlü yönetmen, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Theo Angelopoulos kimdir?
Theodoros Angelopoulos  (d. 27 Nisan 1936 ö. 24 Ocak 2012) Yunan sinemasının Costas Gavras ve Costas Ferris ile birlikte öncü yönetmenidir. Sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcilerindendir.Mitololojik göndermelere bol yer verilen filmlerinde, daha çok bireyden hareketle tarihsel bağlam içinde toplumsal olaylar konu edilmektedir. 
Özellikle entelektüel bireyin yaşama dair ızdırapları ve düş kırıklıkları işlenir. Filmlerinde geniş plan çekimler ve uzun sekanslar çokça yer alır. Çoğunu Eleni Karaindrou'nun müziklediği filmleri arasında şunlar sayılabilir: 36 Günleri, Avcılar, Kumpanya, Kitera'ya Yolculuk, Arıcı, Puslu Manzaralar, Leyleğin Geciken Adımı, Ulis'in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Ağlayan Çayır, Zamanın Tozu.Theo Angelopoulos, 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 17. Altın Koza Film Festivali'nin onur konuğu olarak Adana'ya gelmiş ve ödül törenine katılmıştı. Bu festivalde yönetmenin "Kiteraya Yolculuk", "Arıcı", "Leyleğin Geciken Adımı", "Ulis'in Bakışı", "Sonsuzluk ve Bir Gün", "Ağlayan Çayır" ve "Zamanın Tozu" adlı filmlerinin "Balkanların Belleği - Theo Angelopoulos" adlı özel bir bölümde gösterildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder