roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

2 Ağustos 2012 Perşembe

Mesele'nin Ağustos 2012 Sayısı Çıktı: Foti Benlisoy, Ertuğrul Kürkçü, Theo Angelopoulos ve Diğerleri...

Mesele'nin Ağustos 2012 tarihli 68. sayısının kapak konusu, Foti Benlisoy'un "Hem Emperyalist Manipülasyonlara Karşı Durmak, Hem de Suriye'de Halk Hareketini Desteklemek" başlığıyla kaleme aldığı Suriye'yle ilgili güncel yazısı.


Benlisoy bu yazısında özellikle, Türkiye'de solun bazı kesimlerinin anti-emperyalizm tutumu altında ve Esad'a karşı ikircimli görüşleriyle oluşan bir yanlış yaklaşıma karşı uyarılarda bulunuyor ve yazısını paragrafla noktalıyor: "Suriye'deki halk hareketine gözlerimizi kapayarak, Türkiye'nin modelliğinin aslında bir başka tiranlık biçiminden ibaret olduğunu savunamayız, savunsak da inandırıcı olamayız."

Derginin önemli bölümlerinden Ertuğrul Kürkçü'yle yapılan söyleşide, Kürkçü yargının kendi başına, özerk bir hamleyle 'merkezi devlet aygıtı rolüne soyunduğu'na işaret ediyor. Son dönemde, yargı üzerinden AKP-Cemaat ikiliğiyle açıklanmaya çalışılan tartışmaları eksik bulan Kürkçü, şu noktanın altını çiziyor: "AKP-Cemaat ilişkisinin dolaysız bir yansıması, bir bağı söz konusu, fakat burada bütün zincirlerinden kurtulmuş, aşırı özerkleşmiş bir yargının kendi kendine bu siyasal boşluğu doldurma ısrarı da var ve bu ısrar hala dizginlenebilmiş değil."

Derginin üçüncü önemli bölümü, geçtiğimiz aylarda tam da film çekerken geçirdiği bir kaza sonucu hayata gözlerini yuman Theo Angelopoulos dosyası. Angelopoulos dosyası, Veysel Atayman'ın "Ütopyasız Kalmış Dünyamızda Theo Angelopoulos Sineması" başlıklı analiziyle başlıyor, yönetmenin kendisiyle yapılan iki röportajla ve Gül Yaşartürk'ün "Theo'nun Belleğinin İzinde" yazısıyla devam ediyor.

Bu sayıda ayrıca, taşeron cehennemine karşı direnen İstanbul Üniversitesi işçilerinden Kadir Ağsu'yla yapılan bir söyleşi, Radikal Kitap'ta başlayan Irmak Zileli-Sibel Türker tartışmasına dair bir yazı, Özcan Özen'in "Einstein'ın Tanrısı" kitabından hareketle kaleme aldığı bir değerlendirme de yer alıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder