roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

9 Mart 2012 Cuma

Friedrich Engels'in Asi Gençliği: Engels'in Hayatına Edebi Bir Yolculuk

Engels'in kendisini saran sosyal ve ekonomik çekirdeği kırıp, Marx'la birlikte ezilenlerin mücadelesinin fikir babalarından biri olmasını sağlayan süreç Walter Baumert'in Agora Kitaplığı tarafından hazırlanmakta olan Friedrich Engels'in Asi Gençliği isimli romanında bir çocuk, bir genç ve nihayet bir erişkinliğe yakın bir insan olarak Engels'in geçmişine bir yolculukla anlatılıyor.


Friedrich Engels... O tarihin en nitelikli ikinci kemanıydı belki de, Marx'ın edebi ve bilimsel tamamlayıcısı olmasının ötesinde kader ortağıydı. Onla ilgili bildiklerimiz ise genellikle Marx'la tanıştığı dönemden sonrasına isabet ediyor; oysa Engels'in yaşamı birçok anlamda onun yaşadığı döneme ait bir kültürün ve sınıfsal durumun bugünkü dünyanın değil, o günün yapıcılığıyla algılanmasıyla önem teşkil ediyor.

Engels'in asi bir genç olarak portresini ve gençliğinde 'yaramazlık' olarak adlandırılabilecek davranışlarının nasıl 'asi' bir tavra işaret ettiğini roman boyunca gözlemleyebiliyoruz. Engels'in etrafını saran sınıfsal kalkanın nasıl da kurdu haline geldiğini izleme şansımız oluyor. 

Engels'in yoksulluk, işçilerin problemleri gibi konularla tanışmalarındaki dramatik tepkileri ise küresel vicdan hareketi ile sosyalizm arasındaki açık farkı gözler önüne seriyor. Kitap 6 Nisan 2012'de kitapçılarda satışa sunulacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder