roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

21 Temmuz 2012 Cumartesi

Devrimci Fotoğrafçı Tina Modotti'nin Fotoğraf Sergisi Cihangir Sanat Galerisi'nde

Meksikalı ünlü fotoğrafçı Tina Modotti'nin fotoğrafları, 15 Ağustos'a kadar Cihangir Caddesi'ndeki, otoparka dönüştürülen Cihangir Parkı'na yapılan Cihangir Sanat Galerisi'nde sergilenecek. Tina Modotti'nin biyografisini anlatan, Margaret Hooks'un kaleme aldığı kitabı "Devrimci Fotoğrafçı - Tina Modotti" kitabı da Laleper Aytek çevirisiyle 2008'de Agora Kitaplığı'ndan yayınlanmıştı.

Margaret Hooks'un kitabı, çektiği ve çektirdiği ünlü fotoğrafları, ünlü fotoğrafçı Edward Weston'la fırtınalı ilişkisi, Meksika'da Diego Rivera ve Frida Kahlo dahil olmak üzere dönemin sanatçı ve komünistleriyle iç içe süren ve daha sonra komünist partideki faaliyetleriyle ağırlıkla siyasal bir serüven olarak devam eden hayatıyla Tina Modotti, 20. yüzyılın en parlak kadınlarından birisi olarak tarihteki yerini almıştır. Margaret Hooks'un yoğun bir araştırma ürünü olan biyografisi de, bütün ömrü boyunca sanat tutkusu ile siyaset ateşi arasında mekik dokuyan bu sıradışı fotoğrafçının hayatının etkileyici bir portresidir.

Hooks da kitabının önsözünde Tina Modotti'yi şöyle anlatmıştır: "Onun yirminci yüzyıl fotoğrafına yaptığı katkı herkes tarafından kabul edilmekle birlikte, bugün bize cazip gelen tarafın daha ziyade Tina'nın çalkantılı ve çok yönlü hayatı olduğuna inanıyorum. Bu kitap yayınlandığında, Tina Modotti'nin hikayesinden çok yakından ilgilenen oldukça geniş bir okuyucu kitlesi olduğunu görünce çok şaşırmıştım. On altı yaşından altmış yaşına kadar kadınlar -özellikle bu hikayeden derinlemesine etkilenen genç kadınlar- bana, bakışındaki asalet, kendini adamışlık ve masumiyetiyle Tina Modotti'nin kendileri açısından bir rol model olduğunu söylemişler: 'Tina hayatımda bugüne kadar kimsenin dokun(a)madığı şekilde dokundu bana,' diyordu mesela bir kadın."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder