roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Tarık Ali Suriye Tartışmasında




 

Neredeyse bütün kitapları Türkiye'de yayınlanmış olan 68'in en ünlü isimlerinden Tarık Ali'nin Suriye konusundaki görüşleri tartışılıyor.


Tarık Ali'nin görüşleri, 17 Temmuz tarihli BirGün online'da Suriye konulu bir haberin içinde de aktarılmıştı. Bu haber şöyleydi:

TARIK ALİ: "SURİYE'DE, LİBYA VE IRAK YENİDEN YAŞANIYOR"

"Pakİstan asıllı İngiliz muhalif yazar ve Ortadoğu uzmanı Tarık Ali, RT.com'a verdiği röportajda Suriye'de yaşanan olayların Batı'nın dayatması yoluyla gerçekleştiğini ve bir tür yeni sömürgecilik olduğunu ifade etti. Ali, Suriye sorununun çözümü olarak müzakere ve tartışmayı öngörüyor.

"RT.com'a konuşan Tarık Ali, Suriye'de, Libya ve Irak'ta gördüğümüz gibi bir tür yenidensömürgeleştirmenin gerçekleştiğini ifade etti. Ali, ilk olarak Esad rejimine karşı ayaklanan insanların çoğunun gözden düştüğünü söylüyor. Ali, Suriye halkının önünde her ikisi de sınırlı olan seçenekler bırakıldığını belirtiyor. İngiliz yazar, bu seçeneklerden birinin "Batılı istihbarat ajansları için çalışan muhtelif Suriyelilerden oluşan" Batı'nın dayattığı rejim, diğerininse Esad rejimi olduğunu ifade ediyor. Tarık Ali, bütün Suriyelilerin çıkarları için ilerideki tek yolun müzakere ve tartışma olduğunu belirtiyor. Batı'nın bu çözüm yollarının uygulanışına izin vermeyeceğinin çok açık olduğunu belirten Ali, bunun sebebinin Batı'nın müzakere karşıtı muhalefet gruplarını desteklemesi olduğunu kaydetti.

"Çin ve Rusya tarafından bölünmüş olan BM'nin ısrarla Suriye üzerinde hâkimiyet kurma girişimlerinin devam ettiğini ve karşımıza bir rol model çıkardığını söyleyen Ali, medyanın da güvenilirliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi. Ali, Suriye'de gerçekte ne olduğunu yazan gazetecilerin sesinin kısıldığını ve sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen bağımsız gazetecilerden gerçek bilgilerin alınmasının mümkün olduğunun altını çizdi."

***

Bunun hemen akabinde, Syrian Freedom Forever sitesinde, "Tarık Ali'ye Cevap: Suriye'de Gerçekten Neler Oluyor?" başlıklı bir yazı yayınlandı. http://syriafreedomforever.wordpress.com/2012/07/18/response-to-tareq-ali-what-is-really-happening-in-syria/ linkinden İngilizce olarak yayınlanan bu uzun cevabı şöyle bitiyor:

"Suriye devrimi, Arap dünyasında meydana gelen devrimci sürecin parçasıdır ve ondan ayrılamaz. Suriye halkı Mısırlılar, Tunuslular, Bahreynliler ve bölgedeki diğer demokratlar, sosyalistler ve anti-emperyalistler gibi mücadele ediyor. Hayır, Bay Tarık Ali, Esad rejimiyle tartışıp müzakereye oturmak Suriye halkının çıkarlarına değil. Ayrıca Tarık Ali'ye, Fransız devriminin ünlü isimlerinden St. Just'aün, bir devrimin yarım kalmasının kendi mezarını kazmakla eş anlamlı olduğu mealindeki sözü hatırlatılmalı.

"Çözüm, rejimi devirmek ve iktidarı Suriye halkına aktarmak! Yabancı Müdahalesine Hayır, İktidar Halka!"

Tarık Ali'nin bu eleştiriye ne cevap vereceği merak ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder