roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Lajos Egri'nin "Piyes Yazma Sanatı" Kitapçılarda...

Lajos Egri'nin tiyatro literatürünün klasik eserleri arasına girmiş olan kitabı "Piyes Yazma Sanatı", yarından itibaren Agora Kitaplığı tarafından bugün (4 Temmuz) itibariyle dağıtılmaya başlandı.





 Yıllardır ortalarda gezen oyun yazma kitapları arasında, oyun kurgusunun sırlarını analiz etmeye girişmiş çok az sayıda eser vardır. Lajos Egri’nin artık klasikleşmiş olan kitabı Piyes Yazma Sanatı bu işlevi görür. Egri, bu kitabında ele aldığı görüşlerin ve piyes yazma tekniğiyle ilgili eleştirilerinin, kısa hikâye, roman ve senaryolar için de aynı derecede geçerli olduğunu özellikle vurgulamıştır.


Bir oyunu içine girerek irdeleyen Egri, her dramanın özü olan ‘karakterler’le işe koyulur. Bütün iyi oyun metinleri, insanlara ve insanlar arasındaki ilişkilere odaklanır, hareketi ileri götürüp akışa canlılık katan, insanın temel dürtülerini anlamayı öngören, ‘insanların niçin öyle davrandıkları’na özel olarak eğilen bir çerçeve sunarlar.


William Shakespeare’in Romeo ve Juliet’inden Henrik Ibsen’in Bir Bebek Evi’ne kadar büyük ve tarihsel olaylardan yararlanan Egri, yazarın temel bir önermesinin bulunmasının (insan davranışlarına yansıtılan bir tezinin olmasının) ve dramatik çatışmayı da insan davranışları temelinde geliştirmenin ne kadar hayati olduğunun altını çizmiştir.


Egri’nin önerme, karakter, çatışma üzerinden giden yaklaşımını örnekleriyle ve kapsamlı olarak gösteren Piyes Yazma Sanatı, yazarken gerçeğe ulaşma meselesini doğrudan ele alan ve yazıldığı andan itibaren bütün dönemlerin sınavından geçmiş bir başucu kitabıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder