roman cümlesi

"İnsan hayatı, okunması gerekli kitapların yanında çok, ama çok kısadır. İyi bir okuyucunun okuyabileceği kitap sayısı iki, üç bini geçmez. Bu nedenle asla rastgele okumamalıyız. Ben kitap değil, yazar okuyun derim." (Mehmet Eroğlu)

5 Temmuz 2012 Perşembe

Mesele'nin Temmuz 2012 Tarihli 67. Sayısı Çıktı


Mesele Kitap Dergisi'nin "Kürtaj Yasağı" dosya konulu 67. sayısı (Temmuz 2012) kitapçılara dağıtıldı. Mesele'nin bu sayısında ana söyleşi olarak, feminist Handan Koç'la yapılan bir röportaj yer alıyor. Röportajın başlığı, "Kürtaj Yasağı Bir Meydan Okuma, Ama Bizim İçin Geri Dönüş Yok!" Handan Koç röportajında, kürtaj yasağı getirilme çabasında kritik olanın, iktisadi temelde bir ucuz işgücü deposu yaratılması ve kadınların eve çekilmesi arzusundan ziyade (bu da söz konusu olmakla birlikte), erkek egemen sistemin cinsiyetçi bir saldırısının esas alındığı görüşünde. Yine bu dosya kapsamında, romancı Semra Topal'ın Başbakan'ın Türkiye fantezisi/düşüne dair "Dünya Sahnesinde Çok Çocuklu  Türk Milleti" başlıklı eleştiri/taşlaması ve Dr. Muhtar Çokar'ın "Türkiye'de İsteyerek Düşük Konusunda Değerler ve Olgusal Gerçeklik" başlıklı kısa makalesi okunabilir.

Dergideki önemli bir yazı, eleştiri yazılarıyla dikkat çeken
Hazal Halavut'un, romancı Ahmet Ümit'in kendini 'kamusal düzlemde'
takdim ederken sergilediği kodları deşifre eden yazısı "Sultanı Öldürmek -
Ahmet Ümit'i Anlamak". Yazarın Bülent Ecevit Üniversitesi'nde yapılan
"Ana Dilim Türkçe" konferansı bağlamında 'Ses Bayrağı Ödülleri'nden biri almasına ve
Mustafa Sarıgül'e bir Şişlili olarak teşekkürlerini ve minnetlerini sunmasına da değinilen
yazıda, "Yazı'yla kurulan ilişkiyi ilk elden sakatlayanın, çoğu kez edebi değil, ahlaki beklentilerin ihlali olduğu"na dikkat çekiliyor.

Mesele'nin bu ayki diğer yazıları, Mahmut Alınak'la "Köpekler Adası'ndaki O Hicranlı, Yalnız Adam Benim!" başlıklı röportaj, yaptıkları eylem sebebiyle fırsat bilinerek Türk Hava Yolları'ndan atılan THY işçilerinen Gökhan Eryılmaz ve Salih Bayrak'la yapılan söyleşiler, "Koşarken Yavaşlar Gibi" başlıklı iyi 12 Eylül romanlarından birinin yazarı Şöhret Baltaş'ın "Birbirimizden Başka Çaremiz Yok" başlıklı röportajı, Volkan Aran'ın "Biyoiktidar ve AKP'nin 'İmparatorluk' Fikri" yazısı ve Vuslat Saraçoğlu'nun Zeki Demirkubuz'un son filmi "Yeraltı"na dair eleştirisi yazısı da yer alıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder